Forbrukslån
Forbrukslån

Hvis du og naboen søkte på ett og samme forbrukslån, og han fikk en rente på 14% mens din rente ble 17%, så skjønner vi godt at du er irritert. Men det er verken naboen eller banken sin skyld at du ender opp med å betale mer for lånet, men det er rett og slett din egen økonomiske situasjon som sørget for det.

Slik fastsettes renten på et forbrukslån

Når du søker om et forbrukslån i en norsk bank, så behøver du ikke å oppgi mange detaljer. Disse innhentes nemlig automatisk av banken basert på personnummeret ditt, og de henter blant annet inntektstall fra Skatteetaten. I tillegg utføres det en kredittsjekk av deg, som er avgjørende for hvilken rente du får på lånet. Faktorer som inntekt, bosituasjon, alder og så videre vil være med på å bestemme om det blir et bra forbrukslån eller et dårlig et. Og nettopp derfor kan naboen din få bedre betingelser hos samme bank.

Finnes det noen triks for bedre rente?

Egentlig gjør det ikke det, bortsett fra at man må øke inntekten og ha en stabil jobbsituasjon over flere år. Men dersom du er avhengig av en bedre rente enn hva du får, så kan man gå sammen om å søke om et forbrukslån. Bankene vil ofte gi bedre rente dersom man har en medsøker som også kan stå ansvarlig for lånet.