Forbrukslån
Forbrukslån

Forbrukslån er blitt en vanlig måte å finansiere enkelte ting på, og søknadsprosessen er enkel (slik velger du best forbrukslån). De aller fleste kan gjøres over internett, og man kan i tillegg sende søknad til flere på samme tid. Lånene kan fås med og uten sikkerhet, eller med eller uten kredittsjekk. Søker man om lån uten kredittsjekk eller sikkerhet, eventuelt begge deler, skal man være klar over at rentesatsen på disse er noe høyere. Godkjenner man å bli kredittsjekket vil lånet bli rimeligere. Kredittsjekken står utlåneren for. Du kan også kredittsjekke deg selv.

Utlåneren av forbrukslån kredittsjekker deg

Søknaden om forbrukslån med kredittsjekk er sendt. Det er da utlåner samler opplysningene dine og sjekker deg i et felles register man har i Norge. Her samles alle tilgjengelig økonomiske opplysninger om hver enkelt. Her finner man alt fra skattetrekk, inntekt og videre. Det er i dette registret en også kan finne om du har lån fra tidligere, eller store lån i dag, samt om det er registrert noen aktive betalingsanmerkninger. Er du over 18 år finnes du og her.

Flere faktorer spiller inn

Utlåner henter altså opplysninger om din økonomi i registret. Der kan de også hente ut andre opplysninger om deg. Her vil det komme frem om du har hatt samme bosted over lengre tid. Har du det regnes det som et pluss. I tillegg vil en kunne finne om du er en sen betaler på regninger eller om inntekten din er stabil. Alle disse tingene setter din kredittscore, altså et tall som forteller noe om du er kredittverdig. Kredittscoren legges inn i en modell, som vil i statistiske vendinger si noe om du er kredittverdig. Det gjøres ved å sammenligne ditt tall med andres. Kommer du godt ut her er forbrukslånet ditt.