Forbrukslån
Forbrukslån

De aller fleste av oss vil på et eller annet punkt måtte låne penger fra banken, enten som forbrukslån eller kassakreditt. I Norge har rentene vært svært lave den siste tiden, og blandet med økte lønninger har det blitt mye lettere å få tilgang til penger. Samtidig som mengden lån har økt, er det også flere som får betalingsanmerkninger. Om man ikke betaler regningene i tide vil man bli satt i et register for dårlig betalere. Dette kan ha store følger fordi en slik anmerkning sperre en ute fra omtrent alle typer lån.

En liten betalingsanmerkning sperrer for alle forbrukslån

Ofte er det slik at en betalingsanmerkning ikke står i proporsjon til det man ønsker å låne. Et eksempel er da man kjøper en mobil, hvor man blir enig om å betale ned kr 6 000 over en 12 måneders periode hvor ringing og teksting er inkludert. For de fleste husholdninger er dette en overkommelig sum med penger, og burde kunne nedbetales innen tidsfristen da det tilsvarer kr 500 per måned. Skulle man likevel la være å betale på grunn av slurv, mangel på kapital eller andre grunner vil det på sikt føre til en betalingsanmerkning. Med en betalingsanmerkning vil du mest sannsynlig bli nektet huslån eller billån, og det betyr at mobilen du først kjøpte har sperret deg ute fra alle andre typer lån.

Ta grep og betal for gammel morro

Det første du må gjøre for å bli kvitt betalingsanmerkningene er å finne ut hvilke regninger som er viktigst. En god tommelfinger regel er at man alltid betaler stat og kommune først. Statens innkrevingssentral er kjent for å være en tøff kreditor, og man vil helst ikke ha disse på nakken. Etter stat og kommune må du finne ut hvilke regninger som har gått eller er i ferd med å nå inkasso. Betal disse så fort det lar seg gjøre, og kontakt samtidig de andre kreditorene du skylder penger dersom du trenger utsettelse. En betalingsanmerkning vil forsvinne så fort du har betalt det utestående beløpet, og dette burde skje automatisk innen kort tid.